Výhody korzetu

Korzety môžu pomôcť stabilizovať telo, predchádzať zraneniam, korigovať predchádzajúce zranenia, zmeniť tvar tela a mnoho ďalšieho.

Ako odborníci v tejto oblasti vám ponúkame niekoľko prekvapivých informácií, ktoré sa týkajú nosenia pásových pásov.
 

V tomto článku vám vysvetlíme, aké sú fyzické, zdravotné, emocionálne a psychické výhody pri nosení korzetu.

Bez ďalších zbytočných rečí sa o tom dozvieme všetko spoločne!

Fyzické výhody nosenia korzetu

Aby ste to videli jasnejšie, rozdelili sme podľa poradia pozitívne body, ktoré z tohto typu oblečenia po jeho nosení vyplývajú. Takto ľahšie pochopíte, v ktorých situáciách je lepšie zvoliť korzet!

1) Zranenia chrbta

Korzety pomáhajú kontrolovať bolesť chrbta a správne držanie tela, čo je ideálne pre ľudí, ktorí v minulosti utrpeli zranenia, ako napr:

  • Automobilové nehody
  • Zlomeniny chrbtice
  • Herniované platničky

Ako aj zranenia spôsobené opotrebovaním, ako napr:

  • Arthritída
  • Ochoroba platničiek
  • Degeneratívne

V dôsledku toho vám nosenie tohto tuhého obleku pomôže zmierniť bolesť. Neskôr v článku pochopíte, ako vám to môže pomôcť.

2) Zakrivenie chrbtice

Niektoré u pacientov so skoliózou, kyfózou a lordózou. Pomáhajú zmierniť ich bolesti chrbta a svalové napätie spôsobené touto&nbspkrivkou.

chrbtica

Niektorí skúsení výrobcovia rovnátok navyše navrhujú korekčné rovnátka, ktoré môžu pomôcť zastaviť zhoršovanie krivky alebo ju časom zmenšiť.

3) Telesné poruchy a zdravotné postihnutie

Aby ste mohli pokračovať v tejto bláznivej analýze, mali by ste vedieť, že korzety môžu zakryť asymetrie a pomôcť ľuďom predchádzať preťaženiu alebo zraneniam spojeným s asymetriami kostry (PFFD a iné vrodené chyby).

Ale to nie je všetko, pretože vám môžu pomôcť aj pri svalových asymetriách (po jednostranných útokoch alebo po asymetrickom chirurgickom odstránení svalov).

V skutočnosti je toto oblečenie skvelé na korekciu držania tela a môže signalizovať iné problémy s kostrou. Pre lepšie pochopenie sme zozbierali svedectvo mladej ženy, ktorá trpela z plantárna faciitída už niekoľko rokov.

Táto nešťastná žena začala na radu svojho lekára nosiť korzet ⚕️ pretože ten podporoval rovnomerné rozloženie jej hmotnosti na obe nohy.

Odvtedy, čo nosím korzet, moje kolená už nie sú pod značným tlakom, pretože korzet zmenil spôsob, akým sedím a stojím, a podporuje ma v tom, aby som držala boky rovno.

4) Fibromyalgia

Korzety môžu tiež pomôcť uvoľniť spúšťacie body a zmierniť/prevenovať niektoré bolesti, únavu a svalové napätie spôsobené autoimunitnými poruchami, ako napr:

  • Fibromyalgia
  • Chronická únava
  • Lupus
  • Posttraumatická dystrofia.

5) Podpora prsníkov

korzety overbust pomáhajú podoprieť prsia, čo je ideálne pre ženám, ktoré majú veľmi ťažké prsia, môže pomôcť zmierniť bolesti chrbta, napätie v krku, znížiť bolesti hlavy a predchádzať neurogénnemu syndrómu hrudného kanála (zápal ramenného nervového pletenca, ktorý je často spôsobený alebo zhoršený hmotnosťou prsníkov).

6) Proti bolestiam hlavy

Korzety sú známe aj tým, že znižujú intenzitu bolestí hlavy alebo migrény./strong> a niektorí nositelia si časom všimli, že korzet úplne zastavil ich bolesti hlavy, pretože správne držanie tela môže zmierniť napätie v krku a ramenách.

muž s bolesťou hlavy

Potenciálnym znížením hyperlordózy bedrovej chrbtice môže správne nasadený korzet navyše pôsobiť ako ortopedická trakčná jednotka, ktorá zabraňuje stlačeniu alebo natiahnutiu miechy (čím zlepšuje nervové problémy).

7) Bedrová opora

Korzety sa používajú ako bedrová opora aby sa predišlo možným zraneniam chrbta a poskytla sa opora pri práci – napríklad pri zdvíhaní ťažkých bremien, vykonávaní opakovaných úloh alebo pri dlhom státí či práci s počítačom.

Známe je, že je to výhodné pre ľudí, ktorí pracujú v odboroch, ako sú inštalatéri, automechanici, maloobchodníci, a ktorí musia zdvíhať zásoby alebo stáť mnoho hodín.

8) Hypermobilita a Ehlersov Danlosov syndróm (EDS).

Osoby s hyperextenzia alebo poruchy spojivového tkaniva, ako je napríklad Ehlersov-Danlosov (H) syndróm, sa niekedy zrania kvôli slabosti a hyperextenzii kĺbov a môžu tiež trpieť chronickou bolesťou.

Nasadenie ortézy niektorým z týchto ľudí pomohlo tým, že podopiera trup a zabraňuje samovoľným pohybom, ktoré by mohli viesť k podvrtnutiu, vykĺbeniu alebo iným zraneniam.

9) Porucha spracovania zmyslov

Pre osoby s poruchou spracovania zmyslov alebo iných neurologických alebo zmyslových ochorení, ktorí nie sú schopní izolovať alebo znecitlivieť ľahký dotyk alebo iné vnemy, korzet poskytuje pevný, rovnomerný tlak na trup a pomáha zmierniť pocity.

Hrubé vrstvy odevu poskytujú aj bariéru proti ľahkému, plávajúcemu dotyku košele alebo iných ľudí, čím zabraňujú preťaženiu zmyslov.

10) Pomáha podporovať bránicu

Pomáha   poskytujú odpor, proti ktorému môže bránica tlačiť, čo môže spevákovi pomôcť dosiahnuť vyššie alebo silnejšie tóny.

speváčka s korzetom

11) Zlepšenie astmy

Pri astme nemusia byť horné časti pľúc a priedušiek úplne otvorené a Pri astme nemusia byť hornéstrong>korekcia držania tela pomocou korzetu môže pomôcť otvoriť hrudník, uvoľniť priedušnice a umožniť ľahšie dýchanie.

12) Zlepšenie spánku

Korzety môžu pomôcť pri spánku a nespavosti. Nedávna štúdia ukázala že nosenie bedrovej ortézy zrejme znižuje počet epizód spánkovej apnoe.

žena spiaca s korzetom

Výpoveď Laury Brodetovej:

Pred mesiacom som navštívila spánkového lekára. Priniesla som si so sebou korzet a hovorili sme o tom, že spanie s ním mi pomáha spať hlbšie a prebúdzať sa oddýchnutejšia a s menšími bolesťami… Rozhodli sme sa urobiť ďalšiu spánkovú štúdiu.

Ak ste to nevedeli, počas spánkovej štúdie sa okrem iného kontroluje, ako často prestávate dýchať alebo dýchate tak plytko, že vám klesá hladina kyslíka.

S korzetom sa mi naozaj spí lepšie! Mám menej respiračných epizód a trvajú kratšie. Skvelé!”

Morálka príbehu: Ak sa korzety a zdravotné problémy prelínajú, poraďte sa so svojimi lekármi.

Kvalita spánku v korzete je veľmi subjektívna a nemusí vždy pomôcť pri apnoe alebo epizódach dýchania. Vždy sa pred vyskúšaním korzetu z akéhokoľvek dôvodu poraďte s lekárom.

13) Ochrana orgánov

Korzety môžu tiež pomôcť chrániť orgány

počas jazdy na koni alebo motocykli, pôsobí ako obličkový pás, ktorý zabraňuje pomliaždeniu retroperitoneálnych orgánov.

14) Ochrana pred nehodami

Korzety poskytovali skutočnú ochranu ako forma brnenia.
/strong> ako brnenie pre niekoľko šťastlivcov pri dopravných nehodách, streľbe, bodnutí, úderoch a kopancoch do brucha.

Lekár na pohotovosti sa spýtal: “Prečo jazdci NASCAR nenosia tieto veci?
“.

Jeho nápad znel bláznivo až do niekoľkých pozitívnych testov, ktoré išli cestou tohto lekára z pohotovosti. Uvidíme v nasledujúcich rokoch!

15) Dysmenorea a endometrióza

Korzety sú užitočné pri minimalizácii menštruačných kŕčov u žien. Mnohé ženy si dočasne uľavia od dysmenorey tým, že si ľahnú do fetálnej polohy, ktorá vytvára tlak na peritoneálne orgány a trochu zmierňuje bolestivé kontrakcie maternice.

Korzety môžu napodobniť túto polohu tým, že vyvíjajú tlak na tie isté orgány, čím znižujú kontrakcie maternice (a tým aj kŕče), zatiaľ čo jej držanie tela zostáva vzpriamené.

16) Brušné prietrže

Korzet môže zabrániť niektorým typom brušných prietrží./strong> tým, že vyvíja vonkajší tlak na brucho, alebo môže pôsobiť ako opasok, aby sa zabránilo zhoršeniu už existujúcej prietrže počas čakania na chirurgickú opravu.

*NB: môže pomôcť len pri špecifických typoch brušných prietrží a výsledky sa môžu líšiť – nesprávne používanie korzetu môže viesť k zhoršeniu prietrže v prípade hiátovej/inguinálnej/femorálnej prietrže.

Vždy sa pred vyskúšaním korzetu z akéhokoľvek dôvodu poraďte s lekárom.

17) Pooperačná brušná slabosť

Ak už došlo k výraznému poškodeniu brušnej steny (pri autonehodách, operáciách alebo zákrokoch, ako je ileostómia a pod.) a svaly sa nedokážu správne zahojiť, korzety môžu poskytnúť zdroj ochrany a pomôcť zvýšiť vnútrobrušný tlak, aby sa zabránilo kolapsu svalov.

18) Po pôrode a v materstve.

Korzety môžu niekedy pomôcť napraviť diastázu recti, oddelenie brušných svalov, ktoré sa u niektorých ľudí vyskytuje v poslednom trimestri tehotenstva, ak sa používajú po pôrode, aby držali svaly pohromade a zabránili ich ďalšiemu oddeľovaniu, keď sa spoločne zahoja.

Pre osoby s poruchami väziva, ktoré môžu ovplyvniť polohu žalúdka a pečene, alebo pre osoby, ktoré podstúpili závažnú operáciu, ktorá mala za následok posunutie ich orgánov, a dobre padnúca ortéza môže tieto orgány nadvihnúť a podoprieť a zabrániť “plávaniu” alebo vypadnutiu pečene (hepaptóza).

19) Pomôcka na chudnutie

Pomôcka zoštíhľujúce korzety sa môžu používať ako pomôcky na chudnutie. Pôsobia ako vonkajšia žalúdočná bandáž a neumožňujú veľké rozšírenie žalúdka, čo pomáha kontrolovať chuť do jedla a zmenšovať porcie jedla.

kolekcia korzetov na chudnutie

Nosenie korzetu na chudnutie môže tiež pomôcť zlepšiť vašu stravu a kondíciu.

20) Pozitívne vnímanie postavy

Korzety dodávajú niektorým ženám tvar presýpacích hodín, ktorý nikdy nemôžu dosiahnuť prirodzene (diétou a cvičením). Lieky, ako sú steroidy, alebo stavy, ako sú abnormality štítnej žľazy alebo PCOS, môžu niektorým pacientom takmer znemožniť chudnutie.

Na druhej strane spektra môžu mať niektorí pacienti s hypertyreózou, problémami s hypofýzou, extrémne rýchlym metabolizmom alebo svalovým úbytkom problémy s priberaním alebo ho vôbec nemôžu dosiahnuť.

Používanie korzetov však môže ženám v oboch týchto situáciách umožniť dočasne mať väčší tvar presýpacích hodín, aj keď ich aktuálny genetický prejav alebo zdravotný stav diktuje niečo iné.

21) Modifikácia tela

Korzety môžu čiastočne trvale zmeniť postavu človeka tým, že zmenia morfológiu svalov a tukových vankúšikov. Mnohé športovkyne používajú korzety na zmenšenie svojej veľkosti.

kulturistka s korzetom

Ženské kulturistky ho používali na dosiahnutie wasp-waist aby ste získali konkurenčnú výhodu vo fitness súťažiach.

Bývalí profesionálni plavci ho používali aj po skončení kariéry, aby zvrátili efekt “plaveckého sudového hrudníka” a získali späť malý hrudný kôš, ktorý mali pred plávaním.

Je dokonca možné, že kompresia korzetu môže napraviť škody spôsobené nosením tesných džínsov alebo zle padnúcich podprseniek., ktoré vyvíjajú jemný, stály tlak na oblasť, kde sa vyskytujú trvalé otlaky na chrbte alebo bokoch, a poskytujú bariéru, ktorá zabraňuje opätovnému stlačeniu vrchného odevu rovnakým spôsobom.

Akkoľvek je drobná migrácia tukových vankúšikov sporná (najmä v súvislosti s tkanivom prsníkov), niektorí zaznamenali pozoruhodné výsledky, aj keď korzet nie je na svojom mieste.

22) Rodová identita

Podľa korzety typu bustier sa používajú na remodelovanie a feminizáciu postavy transrodových žien alebo ľudí s pohlavnou poruchou: často zužujú hrudník, zväčšujú zdanlivú výšku pásu a boky sú naopak plnšie.

muž s transrodovou identitou

Tieto zmeny môžu pomôcť zmierniť dysfóriu, ktorú môžu pociťovať, vytvorením postavy, ktorú môžu považovať za žiaducejšiu alebo s ktorou sa môžu ľahšie identifikovať.

23) Podpora chrbta

Korzety nosia aj muži, ktorí potrebujú oporu chrbta – na mieru šitý kúsok im môže pomôcť udržať si mužnú postavu bez obáv z neúmyselného vytvorenia feminizujúceho efektu.

Špeciálne korzety na mieru môžu používať aj transrodoví muži, aby si upravili postavu a urobili ju mužnejšou.

24) Proti problémom so zápchou

U ľudí, ktorí majú pomalé črevá alebo problémy so zápchou, sa tlak vyvíjaný Nosenie korzetu môže niekedy stimulovať črevá a umožniť krátkodobé zvýšenie peristaltiky bezprostredne po odstránení korzetu, čo uľahčuje odchod stolice.

žena problém so zápchou

U ľudí s hnačkou alebo problémami s rýchlym vyprázdňovaním môže nosenie tesného korzetu niekedy spomaliť peristaltiku, čo môže predĺžiť čas medzi stolicami.

*Nefunguje to u každého rovnako – ak už trpíte bolesťami brucha, nadúvaním alebo nepravidelnosťou,pred vyskúšaním korzetu sa pýtať svojho lekára.

25) Žalúdočno-črevné poruchy

Mierna kompresia, ktorú korzety vyvíjajú, môže niekedy pomôcť aj pri zmiernení kŕčov spojených so žalúdočno-črevnými poruchami.

I keď je to veľmi sporné, štyria autori uvedení v publikácii Solaced zažili úľavu od bolesti žalúdka/čriev spôsobenej ulceróznou kolitídou, syndrómom dráždivého čreva, fibromyalgiou a idiopatickými príčinami.
*

Pred zvažovaním použitia ortézy sa poraďte so svojím lekárom, ak máte žalúdočné alebo črevné problémy, pretože pre týchto ľudí sa ortéza zvyčajne neodporúča.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *