História korzetu od staroveku po súčasnosť

Spomedzi všetkých existujúcich druhov oblečenia má korzet dlhú a neuveriteľnú históriu.

Zistite všetko o jeho vývoji od staroveku po súčasnosť a za akých okolností sa nosil.

collection corset bustier

Vznik korzetu

Korzet sa začal objavovať na španielskom dvore v 16. storočí a čoskoro ho začali nosiť aj šľachtičné na iných európskych dvoroch. Tento typ spodnej bielizne, ktorá sa nosila na tele, poskytoval ženám obraz vzpriamenosti a pevnosti duše. Korzet bol v tom čase vyhradený pre ženy z vyššej spoločnosti.

vývoj korzetu

V súčasnosti majú ženy tisíc ďalších dôvodov, prečo chcú nosiť korzet.

Ako sa spodná bielizeň, ktorá pôvodne zmenšila boky a vyformovala pás,  v priebehu storočí stala módnym doplnkom, ktorý nosí väčšina žien?

Poznajme celú chronologickú históriu korzetu, počnúc začiatkom jeho vzniku v staroveku.

Korzet vo veku antiky

Našu dlhú cestu dejinami začíname v veku antiky. Obdobie, ktoré sa začína približne v rokoch 3300-3200 pred n. l. a končí v roku 476 n. l.Kr. a končí v roku 476 po páde Západorímskej ríše.

EV skutočnosti v tomto období, keď bol vynájdený spôsob písania, niektorí historici odievania uvádzajú, že prvý typ korzetu uzrel svetlo sveta práve v tomto období, v minojskej kultúre.

Táto štúdia, založená na niekoľkých historických dokumentoch, už odhaľuje existenciu tohto pevného odevu, ktorý nosili kňažky a bohyne na ostrove Kréta.

Okrem toho obrázky na starovekej keramike ukazujú niekoľko žien a mužov, ktorí nosia akýsi opasok, vyrobený z kožených remienkov, čo im umožňuje dosiahnuť veľmi štíhly pás.

kolekcia korzetov

Tento druh dobových doplnkov mal v skutočnosti ženám dodať ideálnu postavu, zvýrazniť ich krivky a ešte viac odhaliť ich obnažené prsia.

miniáni zúfalo túžili mať malý pás a táto túžba bola dobre prítomná už od ich detstva. Je pravda, že chlapci aj dievčatá nosili od detstva okolo pása opasok, ktorý sa dal s rastom utiahnuť, aby sa zastavil rast v oblasti bokov.

V dospelosti však grécke ženy prešli na iný, tuhší a prepracovanejší štýl pásu nazývaný “zona”, ktorý si inštalovali na vonkajšiu stranu odevu, aby si vytvarovali a zdvihli prsia.

Tento pás sa neskôr vyvinul do kapely ktoré niektorí považujú za prvé podprsenky, používané Grékmi a Rimanmi na zakrytie alebo podporu pŕs.

Ako sme videli, myšlienka mať dokonalé telo nepochádza z dnešnej doby a je to práve posadnutosť mať vysnívanú postavu, ktorá prirodzene dala vzniknúť korzetu!

Stredoveké korzety

V tomto historickom období je ťažké s istotou povedať, či ženy v tomto období nosili tento typ odevu, pretože sa predpokladá, že sa vo všeobecnosti skromne zahaľovali od hlavy po päty.

stredoveké korzety

Ženy obvykle nosili tuniky a dlhé šaty, pretože ich ženské krivky sa jednoducho neprijímali, keďže prevládala predstava, že telo je hriech a treba ho zakryť voľným, splývavým odevom.

Starý archív z 12. storočia zobrazuje démona v korzete, čo by mohlo naznačovať kultúrnu blasfémiu, ktorá sa v tomto odeve predpokladá.

Spekuluje sa však, že používanie náprsných pancierov ako brnenia mohlo byť vzorom pre korzety v neskorších storočiach a niektorí odborníci sa dokonca domnievajú, že obväzy sa mohli v tomto historickom období používať na zoštíhlenie pása pod dlhými, priliehavými odevmi.

Koncom 14. storočia sa našli šnurované živôtiky s opotrebovanými prednými dielmi. Nie je možné s istotou určiť, či tento odev skutočne pochádza z tohto obdobia, ale nič nebráni tomu, aby bol vyrobený z&nbsptkaniny vystuženej mosadznými niťami.

Korzety z 15. storočia

“Cotte”, priliehavý odev, ktorého názov znamená “na pobreží”, sa prvýkrát nosil vo Francúzsku v 15. storočí.

V tomto období boli bohaté francúzske ženy známe tým, že si potrpeli na štíhlejšiu postavu a používali vystuženú ľanovú bielizeň, stiahnutú šnúrkami, ležiacu vpredu alebo vzadu. Spodná bielizeň známa aj ako telesá veľryby, ktoré umožňovali štíhlejší vzhľad.

Korzety z 15. storočia

V 1400. storočí začala Agnes Sorel, milenka francúzskeho kráľa Karola VII., trend, keď si na francúzsky dvor obliekla šaty, ktoré úplne odhaľovali jej prsia. Po tomto vystúpení si mnohé Francúzky rozopli živôtiky, aby odhalili prsia, tiež si prestrihli šaty, aby ukázali spodnú časť holého chrbta, čím sa začal zrod vlastného korzetu!

Korzety 16. storočia 

V priebehu 1500 rokov francúzska aristokratka Katarína Medicejská ovplyvnila módu tým, že na dvore zakázala nosenie hrubých pásov, čo podporilo nosenie korzetov bohatými ženami na verejnosti.

Na miesto toho, aby sa oblečenie prispôsobovalo telu, ako to bolo v stredoveku, sa telo začalo prispôsobovať módnemu tvaru noseného oblečenia. Bodice sa stali samostatným kusom spodnej bielizne a mali systém upínania vpredu, za ktorým nasledoval panel zo zdobenej látky nazývaný “stomacher”, ktorý slúžil na zakrytie šnúrok.

Renesančné korzety

Napriek tomu, za španielskeho dvora, v období renesancie, skutočne vznikol tento odev, ktorého jediným cieľom bolo zdokonaliť pás a dodať tak vtedajším vznešeným ženám rovný a elegantný postoj.

V dôsledku toho sa v šestnástom storočí zrodil korzet, ktorý sa v tom čase skladal z drevenej alebo kostenej tyče umiestnenej vertikálne vpredu, známej ako busk. Odev schopný vytvoriť plochý tvar brucha, vystužený štupľami z veľrybích kostí.

Buska sa často používala pri špeciálnych príležitostiach a udalostiach a niekedy sa predkladala nápadníkom ako cena pri záujme o ženu. Dokonca aj muži nosili vyleštené a zdobené náprsenky, aby ukázali svoje bohatstvo.

Mnoho ďalších krajín vyvinulo korzety v španielskom štýle. V Anglicku sa pri “Tudorovskom korzete” používali železné korzetové návleky pre mužov aj ženy, zatiaľ čo Francúzsko, Nemecko a Taliansko uprednostňovali menej tuhý štýl, ktorý mal za následok širšie boky.

Kráľovná Alžbeta I. vytvorila “alžbetínsky korzet”, inšpirovaný tudorovským, ale s menej pevným (s použitím veľrybích kostí) a zvýrazneným pásom. Korzety sa často nosili s farthingale, ktorý držal pevne tvarované sukne, čím sa horná časť trupu zmenila na tvar obráteného kužeľa.

Niektoré korzety mali ramienka, ktoré končili v páse chlopňami, čo malo za následok vytlačenie pŕs nahor.

Korzety zo sedemnásteho storočia

Sedemnáste storočie korzety sa vyrábali najmä z ľanu a kostí, s trstinou, mašľami alebo veľrybími kosťami. Výstrih korzetov sa pohyboval od vysokého výstrihu až po veľmi hlboký.

V čase, keď bolo žiadané výrazné poprsie, umožňovali zdôrazniť poprsie a zvýrazniť výstrih. Významné osobnosti tej doby, ako napríklad kráľovná Mária II, Henrietta Mária a manželka anglického kráľa Karla I, sú zobrazené na mnohých obrazoch úplne hore bez.

Odhalenie pŕs považovala aristokracia a vyššie spoločenské vrstvy za symbol postavenia a znak krásy. Na tento účel mal tento odev niekedy pripevnené rukávy a jeho šnurovanie sa stalo veľmi dekoratívnym prvkom tohto odevu.

Korzety zo 17. storočia

Medzi tým sa korzet zmenil na látkový živôtik upevnený na silne vykostenej podšívke. Predná časť korzetu obsahovala dlhé špicaté puzdro, spodný okraj by bol záplatovaný, vzadu by bol zašnurovaný. V týchto záznamoch sú zmienky o zdravotných problémoch dievčat, ktoré si začali korzety naozaj uťahovať, aby držali krok s módou.

Korzety z 18. storočia

Osemnáste storočie prinieslo ešte viac zužujúcu formu. V tomto období bol korzet vyrobený z pevného materiálu, do ktorého boli pevne všité rady, obopínajúce materiály podobné veľrybích kostí, trstiny alebo konope.

Samotný dizajn mal dlhý pás a strih s úzkym chrbtom, širokým predným dielom a ramienkami; najmodernejšie pobyty sťahovali ramená dozadu, až sa lopatky takmer dotýkali.

Výsledná silueta s ramenami hodenými dozadu, veľmi vzpriameným držaním tela a vysokým, plným hrudníkom nám prezrádza trendy doby.

Korzety z 18. storočia

Korzety z 18. storočia často zahŕňali aj nohavičky, vytvorené strihom od spodného okraja k pásu, ktorý sa rozprestieral po celom tele, čím poskytoval bokom viac priestoru a pohodlia.

Okrem toho boli často veľmi zdobené, s jemne prešívanými tunelmi na vykosťovanie, drahým hodvábnym brokátom a zlatým lemovaním!

Korzety z 19. storočia

Začiatkom devätnásteho storočia boli pobyty dlhé, mäkké a mali prirodzenejšiu podobu, odrážajúcu vtedajšiu módu, dlhé splývavé šaty z jemného hodvábu a šifónu.

Tieto šaty z veľrybích kostí boli vyrobené zo saténu, bavlny, hodvábu alebo ľanu, obsahovali minimum, pretože podporu im poskytovalo prešívanie/šnúrovanie a veľrybie kosti. Vyrobené zo slonoviny, veľrybích kostí, ocele alebo dreva, ženy ich často dostávali ako dar od svojich manželov, sprevádzané milostnými básňami a ručne vyrezávanými obrázkami.

Korzety z 19. storočia

V polovici 19. storočia sa stali obľúbenými silne vykostené pevné korzety s pevným šnurovaním na dosiahnutie malého pásu. Bodice začali byť viac vypasované a sukne boli plné, zvonové, čo vytváralo ilúziu menšieho pásu.

V 60. rokoch 19. storočia nebolo nezvyčajné, že korzety mali až 60 veľrybích kostí a niektoré až 100. Významnou inováciou v korzetérstve 19. storočia bolo zavedenie predného viazacieho puzdra v roku 1848. To umožnilo ženám získať nezávislosť a ľahko si korzet obliecť samy.

Nové puzdro bolo mierne zakrivené, aby kopírovalo prirodzené držanie tela a jeho línie, a nie tuhé puzdro obľúbené na prelome storočí.

Korzety eduardovskej éry (1904-1911)

V tomto období sa zmenil ideálny tvar ženy, preto bolo potrebné korzety do značnej miery prepracovať. Menšie veľkosti boli stále populárne, ale módna silueta sa zmenila.

Korzety si vynútili vzpriamené ramená a vytvorili dlhé, šikmé poprsie, ktoré sa končilo ladnou krivkou na bokoch, čím vznikol slávny vzhľad “Gibson Girl“.

Vytvorený tvar tela sa nazýval S-Bend, pretože krivky ženskej postavy pripomínali krivky písmena S.

Korzety 20. storočia

Na rozdiel od zakriveného poprsia z viktoriánskej éry, ktoré sa začalo považovať za nezdravé, nové rovné puzdro nepoškodzovalo žiadne vnútorné orgány ženy a iba jej dodávalo vzpriamenejší postoj.

Tento rovný busk znamenal, že látka korzetov bola strihaná pod uhlom a mala šikmé švy, ktoré nútili trup stáť vzpriamene oproti busku.

Edwardiánske korzety sa stále vyrábali z tradičných korzetových tkanín, ako je coutil, džínsovina, satén a batist, ale hodváb sa stal populárnejším, pretože korzety sa začali vnímať viac ako spodná bielizeň než ako úžitkový odev.

Další vývoj tohto kúsku ktorý by sa dal ozdobiť stuhami a mašľami, širokými čipkovanými okrajmi, ozdobnou dentálnou niťou.
 

Korzety Underbust z rokov 1912 až 1919

V týchto rokoch blízkych tomu, v ktorom žijeme, bola funkcia telesná konštrukcia už nemala stláčať pás, aby sa zväčšilo poprsie, ale minimalizovalo sa brucho a boky.

Snažili sa o vysoký, ťažký vzhľad, pretože ženy chceli, aby sa zvýraznilo ich poprsie a zvyšok trupu bol v rovnakej línii.

Aby sa to dosiahlo, tento typ odevu sa už nezvyšoval, aby podopieral prsia, ale končil tesne pod líniou poprsia, čím si vyslúžil názov korzet Underbust

Bedrový pásový pás z rokov 1912 až 1919

Aby sa znížili negatívne účinky tohto pásového pásu, bolo potrebné upraviť jeho prirodzenú polohu na tele tak, aby sedel tesne nad spodnou časťou hrudníka, čím sa znemožnilo jeho extrémne stiahnutie.

Preto museli korzetári pri tvorbe týchto nových modelov navrhovať dlhšie a rovnejšie strihy ako pri predchádzajúcich modeloch.

Vzhľad korzetu do./span> podväzky v 20. rokoch 20. storočia

Vzhľadom na nedostatok zásob po vojne sa dámska móda začala vyvíjať smerom k jednoduchším líniám. Normou sa stali voľnejšie tvary s rovnou siluetou od ramien až po spodný okraj.

Aj keď šaty v klopovom štýle umožňovali väčšiu voľnosť pohybu, bol potrebný nový štýl živôtika. Aby sa dosiahol požadovaný chlapčenský vzhľad tejto doby, niektoré štýly boli navrhnuté tak, aby čo najviac zoštíhlili boky a nosili sa pod prsiami do polovice stehien.

Podväzkový korzet z 20. rokov

V dôsledku toho sa v 20. rokoch 20. storočia objavil korzet vybavený podväzkami, takže sa dal pripevniť priamo k pančuchám. V časovej osi tohto vystuženého odevu vzniklo v tomto období veľké množstvo odrôd a štýlov korzetov, ako napríklad korzety na boky alebo športové korzety.

Vývoj korzetu počas druhej svetovej vojny

V 30. rokoch 20. storočia sa objavili o niečo vypasovanejšie siluety. Oblečenie malo aj naďalej klesajúci strih a často sa strihalo so šikmými švami a širšími lemami, pričom sa do neho zakomponovali aj pruhy, košíčky a záhyby.

Korzety boli naďalej do polovice stehien, ale začali obsahovať integrované podprsenky, čím sa vyvinuli do jedného základného odevu. Tieto plné štýly mali zvyčajne bočné viazanie na háčik a oko a skryté vnútorné opasky alebo pásy so silnými kosticami. Používali sa látky ako coutil, rayon, bavlna, tkané gumy a guma potiahnutá bavlnou.

korzety druhej svetovej vojny

S Druhá svetová vojna bola vyhlásená v roku 1939, módny priemysel bol hlboko ovplyvnený skrátením tkanín. Luxusné látky, ktoré sa používali v predchádzajúcich storočiach, sa už ťažko hľadali.

Ľudia si museli vystačiť s tým, čo mali, keďže vedeli, že zipsy sú zakázané a zapínanie na háčiky a očká je obmedzené, takže korzety sa zmenili na šnúrky a elastickú látku.

Keď sa v roku 1945 skončila vojna, nastal čas nadýchnuť sa čerstvého vzduchu po rokoch bez nej. Hoci vo väčšine krajín pokračovalo prídelové hospodárstvo, v roku 1947 sa Christianovi Diorovi podarilo uviesť na trh v Paríži kolekciu New Look, ktorá spôsobila revolúciu v móde.

Kolekcia mala obrovský úspech a kopírovala sa po celom svete. Široké lemy, zúžené pásy a ženské vzory boli v úplnom protiklade k úsporným strihom a prevedeniu vojnovej módy.

Korzety z 50. rokov

V priebehu 50. rokov sa do odevu umiestňovali strategické panely, aby sa vyhladilo bruško a vytvorila sa plochá línia a plochý spodok, ktorý kontrastoval s prsiami od zvyšku postavy.

korzety 50. rokov

Medzičasom pokrok vo výrobe textílií znamenal, že elastické materiály mali schopnosť rozťahovať sa vo viacerých smeroch, čo umožňovalo, aby odevy tesne priliehali bez kostíc. Špicaté prsia sa dosahovali nosením kruhových všitých podprseniek.

Okrem estetického aspektu, ktorý sa dosahoval nosením pásu, sa ženy upozorňovali na nebezpečenstvo nenosenia pásu po pôrode. Tí, ktorí nenosili opasok, boli považovaní za ľudí s malou sebaúctou. 

Korzet v 80. rokoch 20. storočia

Osemdesiate roky 20. storočia boli pre svet pomerne prosperujúcim obdobím. Dizajnéri mali veľkú slobodu, pretože sa objavili celebrity a modelky s dizajnérskymi menami.

korzety 80. rokov

Osemdesiate roky priniesli návrat korzetu, tentoraz však ako súčasť vonkajšieho dizajnu oblečenia, ktorý nosili ikony popkultúry, ako napríklad Madonna, ktorá nosila korzetový dizajn od Jean Paul Gaultier za jej mnohé javiskové vystúpenia.

V 90. rokoch boli verejnosti predstavené kontrolné nohavičky, ktoré sa podobne ako korzety nosili na zoštíhlenie postavy a mali eliminovať akékoľvek viditeľné línie nohavičiek pod priliehavým oblečením.

Aj keď niektorí veľkí predajcovia stále nosia modely vo svojich predajniach, väčšina žien sa rozhodla nosiť pohodlnú spodnú bielizeň.

2023: vzhľad nových korzetov 

Koniec, objavenie nového štýlu korzetu v roku 2023 robí mladé ženy šťastnými. Stal sa základným kúskom šatníka. Dá sa nosiť rôznymi spôsobmi a v rôznych štýloch. Ponúka veľmi zvodný, ale predovšetkým elegantný vzhľad.

korzety 2021

Na záver, tieto nové štýly korzetov nájdete v internetovom obchode, Maison du Corset®.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *