Korzety Bridgerton’s

V dávnych dobách elegancia vyplývala najmä z pravidiel obliekania, ako môžeme vidieť v jednom z najlepších seriálov predstavujúcich anglickú vyššiu spoločnosť; Brigderton!

Dali sme si záležať na analýze oblečenia, ktoré herci nosili, a konkrétne na korzete.

corset femme noir vintage

Ale to nie je všetko, pre fanúšikov seriálu prezradíme niekoľko vecí: vydanie 2. série, budúce postavy, fámy a mnoho ďalších tajomstiev, ktoré zatiaľ nie sú známe širokej verejnosti.

A teraz začnime!

Kronika Bridgerton

The Bridgerton Chronicle je seriál podľa knižných bestsellerov Julie Quinnovej, ktorý rozpráva príbeh ôsmich detí zo súrodeneckého rodu Bridgertonovcov, hľadajúcich lásku v londýnskej vyššej spoločnosti.

the bridgerton chronicle

Prvá sezóna tohto amerického seriálu, ktorý vytvoril Chris Van Duden a produkovala ho Shonda Rhimes, sa vysielala 25. decembra 2020 na populárnej platforme Netflix, ktorá patrí do oblasti kreatívneho priemyslu.
 

Príbeh dvoch rodín, Bridgertonovcov a Featheringtonovcov, sa začína v 19. storočí.

Počas Anglické regentstvo v aristokratickom Londýne devätnásteho storočia museli mladé dievčatá z dobrých rodín prejsť od dievčiny k manželke. Na to nebolo nič lepšie ako gule dúfať, že nájde lásku.

korzety v štýloch Bridgerton

Daphne, jedna z Bridgertonových dcér, ktorú si kráľovná Charlotte veľmi obľúbila, sa stretla s vojvodom z Hastingsu. Vojvoda Simon Basset je veľmi elegantný muž, ktorý sa rovnako ako Daphne nechce oženiť s nikým, koho si vybrali rodiny.

Aj keď majú obaja rovnakú predstavu o skutočnej láske, rozhodnú sa spoločne predstierať, že sú pár. Vďaka tomuto falošnému vzťahu získajú čas, aby si našli skutočného nápadníka. Ich dokonale vykonaný plán však destabilizuje jeden detail – objavenie sa skutočnej lásky medzi Daphne a vojvodom z Hastingsu.

V tejto sérii môžeme obdivovať eleganciu, ktorú mali vtedajší muži a ženy v obliekaní.

Od princeznovských šiat s prepracovanými čipkami, cez nádherné korzety, ktoré ponúkajú neuveriteľnú siluetu, až po vypasované kostýmy, ktoré mužom dodávajú rovný a očarujúci postoj.

bridgertonské herečky s korzetom

V tomto dress code na obrázku z tej slávnej Londýnskej éry, korzet má veľmi dôležité miesto. Tento typ odevu je viac ako len opasok, ktorý umožňuje ženám mať štíhly pás. Stal sa symbolom elegancie a odrážal spoločenské postavenie nositeľky.

Korzet v štýle Bridgerton

Na začiatku 16. storočia sa ženské telo tvarovalo pomocou vzhľadu pevnej spodnej bielizne. Reč je o
slávnom korzete, ktorého cieľom bolo vytvarovať postavu a zmenšiť pás pomocou šnúrok umiestnených na zadnej strane odevu.

Daphne bridgerton si inštaluje korzet

Tento špecifický pásový pás sa navyše stal v 20. storočí povinnou výbavou a mal na to dobrý dôvod, toto teleso s pevným rámom sa stalo novým symbolom reprezentujúcim eleganciu a bohatstvo meštianskych žien vyššej triedy.

V dôsledku toho sa v ôsmich epizódach seriálu Bridgertonská kronika môžeme obdivovať všetku krásu korzetov vo viktoriánskom štýle.

 

korzet Bridgerton

 

Pravda o korzete Bridgerton

V úvodnej scéne parnej drámy “Bridgerton” sa Prudence Featheringtonová, jedna zo spôsobilých dcér horára Lady Featheringtonovej, oblieka, aby bola predstavená anglickej kráľovnej. 

Prudence sa so zatajeným dychom zohne, keď jej slúžka utiahne šnúrky korzetu.

slúžka spína korzet Prudence Featheringtonovej


Keď som bola v Prudenceinom veku, dokázala som svoj pás stlačiť do veľkosti pomaranča a pol,” hovorí Lady Featheringtonová.

Nanešťastie, takéto reči, ktoré vedú scenáristi, robia korzetu zlé meno. Podobnú scénu majú mnohé historické aj fantasy filmy.

Scarlett O'Hara s korzetom vo filme Odviate vetrom

 

Môžeme začať so Scarlett O’Harovou vo filme Odišiel vietor, ktorá sa drží posteľného stĺpika, keď jej slúžka šnuruje korzet.

Elizabeth Swannová v Pirátoch z Karibiku si oblieka korzet

Teda Elizabeth Swannová v Pirátoch z Karibiku ktorá vyzerá, že nemôže dýchať , keď sa jej podáva korzet.

Emma Watson s korzetom vo filme Kráska a zviera

Vtedy Emma Watson, ktorá hrá Belle v hranom remaku Disneyho Kráska a zviera , povedala, že jej postava je príliš nezávislá na to, aby nosila korzet.

Žiadna z postáv trpiacich bolesťou nemá kontrolu nad vlastným životom; v každej scéne im nejaká autorita (Prudenceine matky, Elizabethin otec, Scarlettina slúžka) hovorí, čo majú robiť.

Alden O’Brien, je kurátorom kostýmov a textilu v Múzeum dcér americkej revolúcie vo Washingtone, DC

Múzeum dcér americkej revolúcie

Povedal: “Mať scénu, kde sa hovorí: “tesnejšie, tesnejšie” je zjavne náhradou za obmedzené úlohy žien v spoločnosti.”

Problém je, že takmer všetky tieto reprezentácie sú prehnané alebo jednoducho nesprávne. To neznamená, že by sa vedúca seriálu “Bridgerton” Shonda Rhimesová mýlila vo svojom zobrazení práv žien na začiatku v období Regency 19. storočia, pretože boli skutočne prísne obmedzované, ale ich spodná bielizeň za to nemohla.

Kass McGann, historička odevov a konzultantka múzeí, televíznych relácií a divadelných predstavení po celom svete, v e-maile vysvetľuje: “Nejde ani tak o korzet, ako skôr o psychológiu javiska  

V priebehu štyroch storočí nespočetných módnych zmien sa dámska spodná bielizeň veľmi menila, čo sa týka názvu, štýlu a formy. Ale pre tých, ktorí majú predstavu o kostýmovej dráme len zo seriálov a filmov ako Bridgerton, sú všetky tieto rôzne odevy mylne považované za korzety.

Dôležité je vedieť, že korzet je jednoducho štruktúrovaná spodná bielizeň pre ženský trup, vysvetľuje Hilary Davidsonová, historička módy a autorka knihy Dress in the Age of Jane.

skoré korzety

Korzet Prvé korzety sa objavili v 16. storočí ako reakcia na vývoj ženskej módy, ktorá sa stala pevnejšou a geometrickejšou.

Korzet, navrhnutý z veľrybích kostí, trstiny alebo niekedy aj z dreva, tvaruje ženské telo do obráteného kužeľovitého tvaru, ktorý bol vždy v móde.

Niektorí ľudia používali podložky alebo obruče, aby si pod pásom dodali širší tvar, čím sa pás zase zúžil. Tento tvar viac-menej pretrvával až do regentskej éry na začiatku 19. storočia, keď došlo k “najrôznejším vynálezom, zmenám a poruchám” v móde, hovorí Davidson.

V tomto 20-ročnom období mali ženy na výber: mohli nosiť korzety, veľrybie kostice, štruktúrované odevy, ktoré sa najviac podobali dnešnému dizajnu korzetu; veľmi mäkkú, vycpanú, ale stále podpornú spodnú bielizeň, ktorá bola niekde medzi nimi.

corset de la régence

O’Brien uvádza, že korzety z obdobia regentstva boli vyrobené z mäkkej bavlny s tuhšou bavlnenou šnúrou na podporu, niekedy s kanálikmi na zadnej strane pre kostice a s otvorom v prednej časti pre kovovú alebo drevenú podperu nazývanú busc.

Ale od začiatku bolo toto spodné prádlo len obyčajným oblečením, hovorí Davidson. Ženy mali širokú škálu možností, rovnako ako majú dnes ženy širokú škálu možností, od športových podprseniek až po podprsenky Wonderbra.

Tí, ktorí sa len tak poflakovali po dome, nosili pohodlnejšie korzety, zatiaľ čo iní, ktorí sa chystali na ples, si mohli obliecť niečo tesnejšie, čo im vytvorí krajšiu líniu.

Ale ženy, ktoré pracovali, nosili nejaký šnurovací a podporný odev, ako je tento, čo vyvrátilo predstavu, že nasadenie korzetu okamžite spôsobilo mdloby. Davidsonovej naozaj vadí mýtus, že ženy chodili v týchto nepohodlných veciach, ktoré si nemohli vyzliecť kvôli patriarchátu.

Sama hovorí: “A vydržali to 400 rokov? Ženy nie sú také hlúpe.”

Davidson dodáva, že tieto šaty boli pohodlné nielen podľa vtedajších, ale aj podľa dnešných moderných štandardov. Drvivá väčšina z nich začala nosiť nejaký korzetový odev ako mladé dievčatá, takže naň boli zvyknuté aj ako dospelé.

korzet pre ženy so šnúrkou

O’Brienová, súhlasí: “Mať niečo, čo siaha hlbšie do hrudníka… naozaj by som to chcela, pretože by to lepšie rozložilo podporu.

Ve viktoriánskej ére, po Bridgertone, sa korzety vyvinuli do tvaru presýpacích hodín ⌛️ tvaru, ktorý si mnohí ľudia predstavia, keď si predstavia nepohodlný, orgány drviaci, telo deformujúci korzet.

Ale aj tu platí, že moderné vnímanie minulosti formuje naše vnímanie tejto spodnej bielizne. Davidson hovorí, že sukne boli v tomto období väčšie, pretože čím širšia sukňa, tým menší pás.

Múzeá často vystavujú korzety vo svojich zbierkach na figurínach, akoby sa ich okraje stretávali.

V skutočnosti by sa pravdepodobne nosili s okrajmi vzdialenými od seba jeden alebo dva centimetre, alebo dokonca voľnejšie, ak by si ich žena vybrala.

McGann predpokladá, že jedným z dôvodov, prečo sa korzety spájajú s bolesťou, je to, že herečky hovoria o svojom nepohodlí pri nosení nepohodlného korzetu kvôli úlohe.

“V mnohých prípadoch sa korzety nevyrábajú na mieru herečke, ale z pohodlnosti sa použije korzet jej všeobecnej veľkosti,” vysvetľuje McGann

“To znamená, že nosia korzety, ktoré im poriadne nesedia, a pri správnom šnurovaní to môže bolieť!”

Teda v časoch regentstva a v iných časoch si ženy uťahovali šnúrky korzetov viac, než bolo pohodlné, alebo len preto, aby dosiahli užší módny pás?

Jasne, niektorí to robili, keď mali na koho zapôsobiť, ako napríklad v&nbspscéne vo filme Aodišla s vetrom čo bola mladá slobodná žena, ktorá sa snažila urobiť dojem.

vintage Bridgertonský dámsky korzet

V Bridgertone sa zdá byť logické aj naliehanie sociálnej aktivistky Lady Featheringtonovej na úzky pás jej dcér. Až na to, že v ére regentstva, keď šaty padali od poprsia, aký zmysel má mať úzky pás?

“Myšlienka úzkeho šnurovania je úplne zbytočná a pre módu irelevantná,” hovorí Davidson.

“Nie je možné, aby dobový korzet zmenšil jej pás, a ani sa o to nepokúša,” dodáva O’Brien.

Je to ďalší problém s výberom Bridgertonovej spodnej bielizne, korzety z regentského obdobia neboli navrhnuté tak, aby vytvárali dekolt, ktorý moderné publikum považuje za atraktívny, ale skôr aby zdvihli a oddelili prsia ako dve guľaté gule.

Bridgertonove korzety považuje vpredu za príliš ploché. Bridgertonská kostýmová výtvarníčka, Ellen Mirojnick v rozhovore pre Vogue predstavila svoju filozofiu oblečenia v seriáli:

“tento seriál je sexy, zábavný a oveľa prístupnejší ako priemerná triezva dobová dráma, a preto je dôležité otvoriť výstrih korzetu, aby to odrážal.

“Bridgerton” má však pravdu, pokiaľ ide o postavenie žien na začiatku 19. storočia. Manželstvo bolo jednou z mála možností pre ženy, ktoré nechceli žiť so svojou drahou polovičkou do konca života, takže dôraz seriálu na vytváranie dobrých partnerských vzťahov v manželstve zostáva aktuálny.

svadobné korzetové šaty

Keď sa žena vydala, stala sa zo zákona majetkom svojho manžela. Bez súhlasu manžela nemohla podpísať zmluvy ani spísať závet.

V polovici 19. storočia ženy dosiahli významné úspechy tým, že mohli vlastniť majetok alebo sa rozviesť. Avšak až v roku 1918 v Anglicku a v roku 1920 v Spojených štátoch mohli niektoré ženy voliť.

Približne v tom istom čase korzety vychádzali z módy a mnohí vtedajší spisovatelia videli súvislosť medzi uvoľnením korzetu a oslobodením žien.

O’Brien hovorí, že pri pohľade späť tento záver neplatí. “Všetci títo spisovatelia hovoria: ‘Ach, sme oveľa slobodnejší ako tí hrozní, pokryteckí, utláčaní viktoriáni a odhodili sme korzet.”

No, je mi ľúto, ale ak sa pozriete na tvarovacie oblečenie v 20. rokoch minulého storočia, robili presne to isté, teda používali spodné prádlo.na vytvorenie súčasného módneho tvaru, čo v dvadsiatych rokoch znamenalo použitie elastických pásov a viazačov poprsia, ktoré úplne obtiahli prirodzený tvar ženy.

Spoločnosť bude mať vždy ideál tela, ktorý bude pre mnohé ženy nedosiahnuteľný, a každá žena si vyberie, ako ďaleko za týmto ideálom zájde. Vždy sa nájde pár takých, ktoré tento ideál budú hnať do extrému, aj keby to znamenalo ohrozenie vlastného života.

žena s korzetom s osím pásom

O’Brien a Davidson dúfajú, že ľudia prestanú vnímať korzety ako utláčateľské nástroje patriarchátu alebo ako bolestnú pripomienku posadnutosti žien módou.

Dovoľujeme, aby na nás pôsobili vrtochy fám, namiesto toho, aby sme sa rozhodli prežívať samy seba a byť moderné!

Mimochodom, nosenie korzetu je rovnako utláčajúce ako nosenie podprsenky. Napriek tomu dnes už nikto nenúti ženy nosiť podprsenku?

Musíte si položiť správne otázky, keď viete, akú krásu nosenie korzetu poskytuje!

Vskutku, je ľahšie vidieť ho ako zvláštny, nezvyčajný a z minulosti, než vidieť jeho skutočnú hodnotu, novú generáciu oblečenia, elegantný, trendy.

Je to advent všetko, čo a štýl oblečenia, ktorý vám umožňuje zjemniť alebo nie vašu siluetu na rozmer, ktorý sa vám páči najviac.

rôzne outfity s korzetom

Svoju osobnosť, svoj šarm môžete vyjadriť tým, že budete veľmi elegantná, keď viete aké oblečenie si obliecť s korzetom ! 

Kronika Bridgerton “2. sezóna”

Prvá sezóna dramatického seriálu Bridgerton, ktorý je považovaný za jedno z najlepších odporúčaní spoločnosti Netflix, je v súčasnosti nominovaná na cenu Emmy 2021 v troch hlavných kategóriách:
 

  1. Najlepšia dráma
  2. Najlepší herec ( Regé-Jean Page ) 
  3. Režisérka dramatického seriálu ( Julie Anne Robinson )

Ak ste fanúšikom ôsmich románov Bridgertonovej od autorky bestsellerov Julia Quinn, pravdepodobne už viete, čo sa stane s Featheringtonovcami a Bridgertonovou, keď bude k dispozícii druhá sezóna.

The Bridgerton chronicle season 2

Ale pre všetkých, ktorí ešte nečítali knihy alebo sú len nedočkaví, čo Shonda urobí s ďalším dielom, môžete pokračovať v prechádzaní tohto článku, kde nájdete ďalšie podrobnosti o druhej sezóne.

Kedy vyjde 2. sezóna seriálu Bridgerton na Netflixe?

Vysielanie 2. sezóny seriálu Bridgerton je naplánované na rok 2022. Konkrétny dátum zatiaľ nie je k dispozícii, čo núti fanúšikov zostať v neistote a čakať na ďalšie informácie o tomto údajnom vydaní.

V nasledujúcom videu vám však odhalíme prvé zábery z druhej sezóny.

Toto je na Instagrame, keďže Netflix oficiálne oznamuje vydanie druhého dielu. Vyšlo aj špeciálne vydanie Spoločenských novín Lady Whistledown informujúce čitateľov o tom, že na jar 2021 sa herci z Bridgertonu vrátia do výroby, tentoraz so zameraním na Anthonyho ( Jonathan Bailey).

Obsadenie 2. série Bridgertonu

Najprv musíme oznámiť strašnú správu, hoci drvivá väčšina z vás to už vie, ale vojvodu z Hastingsu hrá Regé-Jean Page nebude súčasťou druhej sezóny. 

Lady Whistledown nedávno oznámila, že Daphne hrá Phoebe Dynevor, sa v seriáli skutočne objaví, napriek tomu, že sa Simon zatiaľ rozlúčil.

Takže prečo Regé-Jean Page opúšťa seriál?

Podľa samotného herca to bolo súčasťou plánu jeho postavy, keď sa prvýkrát upísal.

Regé-Jean Page

“Je to jedna sezóna. Bude
to mať začiatok, stred a koniec,” povedal pre Variety a dodal, že sa mu páči toto nastavenie, pretože “sa cíti ako limitovaný seriál”.

Potom pokračuje: “Som len nadšený z Bridgertonu, ktorý pokračuje vo svojom parnom vlaku a dobýva svet. Pomáha však aj dokončiť tieto oblúky a pristáť.”

Obsadenie v 2. sérii

Dobrou správou je, že v novej sezóne očakávame nasledujúce obsadenie:

  • Nicola Coughlan ako Penelope Featherington
  • Jonathan Bailey ako Anthony Bridgerton
  • Luke Newton ako Colin Bridgerton
  • Claudia Jessie ako Eloise Bridgerton
  • Polly Walker ako lady Portia Featherington
  • Ruby Barker ako Marina Thompson
  • Jessica Madsen ako Cressida Cowper

15. februára spoločnosť Netflix oznámila, že Simone Ashley sa pridala k hereckému obsadeniu ako Kate Sharma, inteligentná, ale veľmi tvrdohlavá mladá žena zamilovaná do Anthonyho.

Kate a Anthony

Vieme tiež, že Charithra Chandran bude hrať Edwinu Sharmu a Rupert Young bude hrať Jacka, novú postavu, ktorá nie je v knihách.

V apríli Deadline potvrdil ďalšie dva prírastky do obsadenia seriálu: Shelley ConnaCalam Lynch.

Sú nejaké spoilery o druhej sezóne?

Ak ste fanúšikmi románov Julie Quinnovej, pravdepodobne ste prišli na význam malej včielky na konci finále prvej série!

Bridgerton Chronicle 2 Spoiler

V druhej knihe Julia, vikomt, ktorý ma miloval sa Anthony stáva vikomtom Bridgertonom, keď jeho otec náhle zomrie na včelie bodnutie. Vo
zvyšku románu sa včely stanú dôležitou súčasťou príbehu, keďže Anthonyho láska Kate dostane neskôr v knihe žihadlo.

Teraz je potvrdené, že seriál bude pokračovať podľa románov. Druhá sezóna sa oveľa viac zameria na Anthonyho hľadanie lásky ako na životy Simona a Daphne.

Na záver ešte jedna dobrá správa: osem romantických románov, ktoré sa zameriavajú na cestu jednotlivých postáv za láskou, nakoniec dostane vlastnú sezónu na Netflixe!

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *